Wycieczki

Pilotaż

nowe-logo
OC przewodników turystycznych
i pilotów wycieczek
OC/OW029/1011

Wycieczka do Chlebowej Chaty w Brennej

Oferta przewodnicka:

Całodniowa wycieczka ze mną może zawierać następujące elementy (do wyboru):

• zwiedzanie Chlebowej Chaty, uczestnictwo w jednej z wybranych edukacyjnych prezentacji,

• godzinną przejażdżkę wozem po najciekawszych zakątkach Górek,

• zwiedzanie stadniny,

• 5 - 10 min. rekreacyjnej jazdy wierzchem,

• zwiedzanie muzeum Zofii Kossak Szatkowskiej,

• spacer ścieżką przyrodniczo-dydaktyczną na Górę Bucze w Górkach Wielkich. Ścieżka prowadzi przez najciekawsze zakątki góry Bucze i jest przeznaczona dla osób otwartych na piękno przyrody, chcących poznać jej rozmaitość lub po prostu odpocząć w jej otoczeniu.

SPECYFIKACJA ZWIEDZANEGO OBIEKTU

CHLEBOWA CHATA

Chlebowa Chata znajduje się w malowniczej dolinie rzeki Brennicy u podnóża gór. Drewniana chata należy do państwa Dudysów. Inicjatywa jej stworzenia zrodziła się z chęci pokazania życia dawnej, polskiej wsi. W adaptowanej do tych celów drewnianej chałupie, zaaranżowano tradycyjnie wyposażone wnętrze, w którym centralne miejsce zajmuje piec. Właściciele wypiekają w nim chleb. Korzystają z tradycyjnego, znanego od stuleci przepisu. Resztki ciasta z poprzedniego pieczenia, dodaje się do niego ziemniaki po to, żeby chleb trzymał wilgoć. Dudysowie pieką też podpłomyki, do których podają masło i smalec domowej roboty. Turyści są zachwyceni smakołykami, opowiadają, że w życiu takich nie jedli.

Chlebowa Chata zaprasza na spotkanie z okruchem tradycji:

• wypieku chleba zbójnickiego,

• wyrobu masła i sera,

• pozyskiwania miodu.

Wizyta w Chlebowej Chacie może być początkiem lub zakończeniem wycieczek górskich w paśmie Równicy lub Błatniej.

Inicjatywa stworzenia Chlebowej Chaty zrodziła się z chęci pokazania życia dawnej, polskiej wsi. W adaptowanej do tych celów drewnianej chałupie, zaaranżowano tradycyjnie wyposażone wnętrze, w którym centralne miejsce zajmuje piec. Gospodarze wypiekają w nim chleb korzystają z tradycyjnego, znanego od stuleci przepisu. Do zaczynu, którymi są resztki ciasta z poprzedniego pieczenia dodaje się ziemniaki, co powoduje że chleb lepiej trzyma wilgoć. Takie pieczywo nadaje się do jedzenia nawet przez trzy tygodnie. W chacie można zobaczyć maszyny wykorzystywane przy uprawie i obróbce ziarna (prezentowane w cyklu: Od ziarenka do bochenka), narzędzia do wyrobu masła i twarogu oraz miodu. Przed chatą można zobaczyć kilka uli, a dla zainteresowanych gospodarz pokaże sprzęt pszczelarski i opowie kilka ciekawostek z życia pszczół. W Chlebowej Chacie można spróbować własnych sił w młóceniu cepami, mieleniu na żarnach, odsiewaniu mąki, formowaniu i wypiekaniu podpłomyków oraz ubijaniu masła i wyrabianiu twarogu. Chlebową Chatę można odwiedzać codziennie, jednak prezentacje należy uzgadniać telefonicznie lub pocztą elektroniczną.

Prezentacje:

• ok. 1 godz. - zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem, oglądanie maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna (od ziarenka do bochenka), omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych, omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół;

• ok. 2 godz - próby młócenia cepami, mielenie zboża na żarnach, osiewanie mąki, formowanie oraz wypiek podpłomyków, degustacja podpłomyków z: masłem, miodem lub smalcem, kawa zbożowa z mlekiem;

• ok. 3 godz - oddzielanie śmietany od mleka, ubijanie masła, produkcja twarogu, degustacja wytworzonych produktów;

Prezentacja 1

• zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem

• oglądanie maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna (od ziarenka do bochenka),

• omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych,

• omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół.

Prezentacja 2

• próby młócenia cepami,

• mielenie zboża na żarnach,

• osiewanie mąki,

• formowanie oraz wypiek podpłomyków,

• degustacja podpłomyków z: masłem, miodem lub smalcem.

• kawa zbożowa z mlekiem         

Prezentacja 3

• oddzielanie śmietany od mleka,

• ubijanie masła,

• produkcja twarogu,

• degustacja wytworzonych produktów.     

MUZEUM ZOFII KOSSAK-SZATKOWSKIEJ

Biograficzne Muzeum Zofii Kossak-Szatkowskiej, powstało w roku 1973. Założycielem i pierwszym kustoszem był mąż pisarki Zygmunt Szatkowski. Dom, w którym mieści się Muzeum był ostatnią przystanią wielkiej polskiej pisarki, po wielu życiowych wędrówkach. Tutaj tętniły życiem urokliwe lata, kiedy przyjeżdżały dzieci i wnuki ze Szwajcarii i Anglii. Tu trwała intensywna praca pisarska. Pomieszczenia domu w Górkach zachowane zostały tak jakby jego mieszkańcy dopiero co wyszli. To urokliwe i pełne tajemniczego tchnienia miejsce jest ostoją ciszy, spokoju, otoczone pięknym, pełnym słońca, parkiem.

 

Wszystkie usługi i bilety wstępów do zwiedzanych obiektów na zapytanie z indywidualna kalkulacją!

 

Skorzystanie z usługi przewodnickiej i zarezerwowanie odpowiednich atrakcji wymaga wcześniejszej rezerwacji, której można dokonać w Żywieckim Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego pod nr tel./fax 033 475 96 52 lub 609 789 879 lub pisząc maila: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Zapraszamy w Beskidy z Karpackim Gazdą!

 


Zarezerwuj Karpackiego Gazdę




joomla template 1.6
Loading...